Ultimele tendințe în sănătate

04-03-2019

Anul 2019 va fi un an de referință în sănătate atât pe plan național, cât și pe plan mondial. În România, accesul egal la medicamente al pacienților din UE, mobilitatea pacienților și e-Health (digitalizarea sănătății) se află printre priorităţile României la preşedenţia Consiliului UE. De asemenea, la nivel global, se anticipează că telemedicina, inteligența artificială, realitatea augmentată sau virtuală și „gemenii digitali” vor produce schimbări majore în sistemul de sănătate.

Telemedicina

În 2015, la nivel global, existau doar 1 milion de pacienți care foloseau telemedicina, iar până în 2018, numărul lor a crescut la 7 milioane. Această tehnologie are posibilitatea de a le da o șansă pacienților, chiar și din cele mai îndepărtate locații ale lumii, să acceseze servicii medicale de calitate și să primească un diagnostic. Telemedicina are un avantaj major și pentru medici – salvează timp prețios și cheltuieli de călătorie pentru a vedea pacienți în zone izolate. Această tehnologie va fi din ce în ce mai folosită în 2019.

Inteligența artificială (AI)

Cu ajutorul inteligenței artificiale, spitalele/clinicile pot oferi o experiență mult mai bună pacienților. Spre exemplu, folosind AI, citirea imaginilor obținute prin rezonanță magnetică se îmbunătățește – AI poate interpreta rezultate de 150 de ori mai repede, detectând evenimente neurologice acute în doar 1,2 secunde. AI poate ajuta, de asemenea, cu lucruri cum ar fi determinarea celor mai eficiente compoziții a medicamentelor - permițând studii mai rapide și medicamente mai eficiente decât oricând.

Blockchain

Tehnologia blockchain reprezintă un mod ingenios de a transmite informații dintr-un loc într-altul, într-o manieră complet automatizată și sigură. Întregul proces prin care pacientul vine cu dosarul medical printat la fiecare programare, ar putea dispărea. Indiferent de spitalul/clinica la care merge pacientul, cu ajutorul blockchain, medicii pot accesa electronic dosarul medical al acestuia. De asemenea, blockchain ar putea ajuta la rezolvarea unor probleme importante de protecție a datelor și de securitate, ajutând spitalele să economisească bani și stres în păstrarea înregistrărilor pacientului în siguranță.

AR și VR

Deja știm că realitatea augmentată (AR) poate ajuta medicii să învețe cum să efectueze proceduri mai dificile, fără a le exersa pe un pacient. Dar motivul pentru care adaugăm AR și VR pe lista tendințelor din 2019 este pentru că aceste tehnologii au capacitatea de a ajuta pacienții cu Alzheimer și pei cei care suferă de demență – aceste tehnologii îi pot ajuta pe acești pacienți să-și recapete amintirile și să le aducă un sentiment de bucurie, făcându-i să se întoarcă în timp la o experiență sau un sunet care au fost relevante și importante pentru ei în trecut.

Digital Twin

Conceptul de “gemenii digitali” înseamnă tehnologia prin care obiectele fizice sunt reprezentate în mediul digital. Prin crearea unui “geamăn digital” al unui spital, aspectele operaționale, capacitățile, personalul și modelele de îngrijire a pacienților pot fi observate pentru a determina ce acțiuni trebuie luate. Această tehnologie va ajuta la optimizarea îngrijirii pacientului, a costurilor și a performanței. Digital Twins poate virtualiza spitalul pentru a crea un mediu sigur, care testează influențele schimbărilor asupra performanței sistemului fără riscuri.
Tehnologia “gemenii digitali” poate fi, de asemenea, utilizată pentru modelarea organismului genomic al unui pacient, a caracteristicilor fiziologice și a stilului de viață pentru a crea un medicament personalizat. Acest aspect permite un accent mai individual decât medicina de precizie care se concentrează de obicei asupra grupurilor de eșantion din cadrul populației.
Află mai multe despre această tehnologie aici:

Cu siguranță, 2019 va fi un an interesant de urmărit din punct de vedere al schimbărilor în lumea medicală, atât în România, cât și la nivel global.
Pentru că știm că achiziționarea unei tehnologii de ultimă generație pentru spitalul/ clinica ta necesită resurse, noi suntem alături de tine și îți putem oferi suportul necesar în acest proces.