Premiul Nobel pentru medicină 2017, câştigat de Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young

17-10-2017

Laureaţii Premiului Nobel 2017 pentru medicină sunt Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young pentru descoperirile unor mecanisme moleculare care controlează ritmul circadian.

https://www.youtube.com/watch?v=ScP9ZdR2U2g

Viața de pe Terra este adaptată la rotația planetei noastre și timp de mulți ani, organismele vii, inclusiv oamenii, au un ceas biologic intern care le ajută să se adapteze la ritmul obișnuit al zilei.

Cum funcționează, de fapt, acest ceas?

Cercetătorii Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash și Michael W. Young au reușit să „privească” în interiorul ceasului biologic, să descopere şi să explice modul în care plantele, animalele și oamenii își adaptează ritmul biologic, astfel încât să fie sincronizat cu mișcarea de revoluție a Pământului.

Folosind muștele de fructe ca organism model, laureații din acest an au izolat o genă ce controlează ritmul biologic zilnic. Specialiştii au arătat faptul că această genă codifică o proteină care se acumulează în interiorul celulei în timpul nopții și care se degradează pe parcursul zilei. Ulterior, au identificat componente suplimentare ale proteinei, expunând mecanismul care stă la baza „ceasului biologic” din interiorul celulei.

În sfârșit, putem recunoaşte că ceasurile biologice funcţionează prin intermediul aceloraşi principii în celulele organismelor multicelulare, inclusiv cele ale oamenilor.” - afirmă cei trei laureaţi ai Premiului Nobel 2017 pentru Medicină.

Cu o precizie deosebită, ceasul nostru intern ne adaptează fiziologia față de diferitele faze ale zilei. Acesta reglează funcțiile critice, cum ar fi comportamentul, nivelul hormonilor, somnul, temperatura corporală și metabolismul, iar starea noastră de bine este afectată atunci când există o nepotrivire temporară între mediul nostru extern și ceasul biologic, de exemplu, atunci când călătorim în mai multe fusuri orare și resimţim fenomenul „jet lag”. Există, de asemenea, indicii privind asocierea dintre anumite boli şi nealinierea între stilul de viață și ritmul dictat de ceasul intern.

Ceasul biologic este implicat în multe aspecte ale fiziologiei noastre. O mare parte din genele noastre sunt reglementate de ceasul biologic și, în consecință, un ritm circadian atent calibrat adaptează fiziologia diferitelor faze ale zilei. Descoperirea celor trei va dezvolta un domeniu de cercetare vast și extrem de dinamic, cu implicații asupra sănătății și bunăstării umane.