Inteligența artificială în medicină, de mare ajutor pentru doctori
07-03-2018Utilizarea inteligenței artificiale este în plină dezvoltare în sectorul tehnologic și a devenit un subiect foarte apreciat în multe colțuri ale lumii noastre digitale. Aplicarea acesteia în domeniul medical vine, însă, cu o mare promisiune față de îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților.
Astfel, un nou tip de "medic" a intrat în sala de examen, dar fără a avea momentan vreun nume. Inteligența artificială și-a creat deja propriul drum prin spitalele din întreaga lume. Cei care se ocupă de controlul acesteia nu au motive de îngrijorare deoarece este dezvoltată pentru a ușura mintea medicului, pentru a-l ajuta și nu pentru a-l înlocui.
Futuristul medical, Bertalan Meskó, a numit Inteligența Artificială “Stetoscopul secolului XXI”, iar evaluarea făcută de aceasta se pare că este chiar mai exactă decât se aștepta. În timp ce diferitele tehnici și teste oferă toate informațiile necesare pentru diagnosticarea și tratarea pacienților, medicii sunt deja suprasolicitați cu responsabilități clinice și administrative, iar sortarea unei cantități masive de informații disponibile este o sarcină descurajatoare, dacă nu chiar imposibilă uneori. În acest caz, Stetoscopul secolului 21 ar putea face diferența.
În medicină, se pare că Inteligența Artificială depășește pragul unei munci administrative. De la algoritmi puternici de diagnosticare, la roboți chirurgicali bine reglați, tehnologia își face cunoscută prezența în cazul diferitelor discipline medicale. În mod clar, Inteligența Artificială are un loc în bine stabilit în medicină, variabila necunoscută fiind valoarea acesteia.
Deși ne aflăm încă în faza incipientă a dezvoltării sale, Inteligența Artificială este deja capabilă, ca și medicii, să diagnosticheze pacienții. Cercetătorii de la Spitalul John Radcliffe din Oxford au dezvoltat un sistem de diagnoză AI mai precis decât medicii în 80% dintre cazurile bolilor de inimă. La Universitatea Harvard, cercetătorii au creat un microscop “inteligent” care poate detecta potențialele infecții letale de sânge. Instrumentul asistat de AI a fost instruit pe o serie de 100.000 de imagini obținute de la 25.000 de diapozitive tratate cu colorant pentru a face bacteriile mai vizibile.
Sistemul AI poate sorta deja acele bacterii cu o rată de precizie de 95%. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Showa din Yokoshama, Japonia, un nou sistem endoscopic asistat de computer poate dezvălui semne de tumori canceroase în colon cu o sensibilitate de 95%, o specificitate de 79% și o precizie de 86%.
În unele cazuri, potrivit cercetătorilor, AI poate depăși performanța medicilor în cazul diagnosticărilor urgente, lucru ce le-ar putea fi de mare folos medicilor, mai ales din punct de vedere al timpului în care trebuie să pună un diagnostic sau să ia o decizie în privința unei intervenții chirurgicale. Deci le-ar putea ușura munca, într-un fel sau altul. Conform unui studiu, publicat în Decembrie 2017 în JAMA, algoritmii de învățare profundă au fost capabili să diagnosticheze mai bine cancerul metastatic la sân decât radiologii umani atunci când se aflau în criză de timp. În același timp în care radiologii umani se descurcă bine atunci când dispun de timp nelimitat pentru examinarea cazurilor, un diagnostic rapid ar putea face diferența dintre viață și moarte.