Consolidarea pieţei de sănătate aduce oportunităţi pentru antreprenorii din ţară

26-10-2016

Studiile de piaţă arată că, în ultimii cinci ani, numărul românilor care au contractat servicii medicale private a crescut anual cu aproape 30%, fiind de aproximativ de 85% după 2014.

ACEASTĂ TENDINȚĂ FACE CA OPORTUNITĂȚILE DE AFACERI SĂ FIE FOARTE MARI, piaţa de profil ajungând la 600-700 milioane euro, conform presei economice. Estimările pentru următorii patru ani arată un potenţial de creştere către un miliard de euro, cu precădere pe baza extinderii serviciilor medicale private în ţară. Pentru antreprenorii interesaţi de acest domeniu oportunităţile provin din două direcţii:

Creşterea organică, bazată pe dorinţa a tot mai mulţi români de a beneficia de servicii medicale de calitate, care să contrabalanseze lipsurile din sistemul de stat. Din această perspectivă, orientarea către sectorul privat se va accentua şi, prin urmare, cam orice afacere în acest domeniu ar trebui să devină profitabilă dacă oferă servicii de calitate.

Vânzarea afacerii către un investitor strategic sau financiar când aceasta a atins un oarecare nivel de maturitate sau o curbă de creştere foarte atractivă. În ultimii 2-3 ani, piaţa a înregistrat o tendinţă de consolidare, principalii jucători (Medicover, Medlife şi Regina Maria) alocând milioane de euro pentru achiziţii. Pentru că reţelele mari se extind cu precădere strategic, cele mai atractive „ţinte” sunt acelea care ar aduce o acoperire regională suplimentară sau servicii complementare. În IT, spre exemplu, există numeroşi antreprenori al căror obiectiv nu este să facă profit la nivel operaţional prin vânzarea unui produs, ci să vândă întreaga companie (produs, clienţi, know-how) către unul dintre liderii pieţei.

Demersul de intrare într-un business de servicii medicale poate fi făcut atât în registru solitar, cât şi printr-o asociere. Varianta a doua este mult mai atractivă, atât prin consolidarea unui număr mai mare de specializări care să atragă pacienţii, cât şi prin disponibilitatea unui capital mai mare pentru investiţia iniţială. Un exemplu recent în acest sens este spitalul privat Ponderas (denumit iniţial Delta Hospital), specializat în chirurgie metabolică de avangardă, deschis în 2011 de un grup de şase medici şi vândut, după cinci ani de activitate, către o reţea medicală mare. Analiştii consideră că tendinţa de consolidare a pieţei se va accentua, iar jucătorii mari vizează, în egală măsură, spitale, clinici regionale, laboratoare de analiză prin care să-şi consolideze cu precădere poziţiile în diverse oraşe sau judeţe. Prin urmare, antreprenorii din provincie au cele mai mari şanse de succes, fie că doresc să-şi mărească cifra de afaceri, fie că urmăresc un „exit” avantajos.