10 sfaturi utile la angajarea personalului medical
28-06-2017Am întrebat, pentru dvs., câţiva specialişti în resurse umane, care sunt cele mai importante aspecte pe care un angajator din domeniul medical ar trebui să le aibă în vedere. Iată ce a rezultat după sintetizarea principalelor sfaturi:
1. Puneţi accent pe vechime şi experienţă mai mult decât pe existenţa unei diplome de absolvire a unei şcoli de profil! Totodată, acordaţi atenţie diverselor forme de învăţământ existente (postliceale/universitare) pentru personalul sanitar! Verificaţi continuitatea în practicarea profesiei şi existenţa dreptului de liberă practică (Certificat ALP), eventual apartenenţa la ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) şi existenţa unei asigurări de malpraxis.
2. Definiţi foarte bine cerinţele legate de program şi puneţi accent pe situaţia familială şi domiciliu dacă este cazul (ture, gărzi, program în weekend, deplasări etc.).
3. Definiţi explicit cerinţele legate de uniformă, coafură şi manichiură, eventual aplicați aceleaşi norme ca în spitalele publice.
4. Alocaţi timp suficient pentru intervievarea şi testarea unui număr mai mare de candidaţi! Identificarea angajatului potrivit nu ţine de noroc, ci de meticulozitatea procesului de recrutare, care poate dura şi câteva luni, în funcţie de complexitate.
5. Evaluaţi nu doar cunoştinţele profesionale, ci şi spiritul de echipă şi empatia, iniţiativa, necesare pentru o bună integrare şi carieră pe termen lung.
6. Adresaţi şi întrebări informale, care să evalueze atitudinea persoanelor intervievate, nu doar cunoştinţele „tehnice” şi experienţa! Pot fi întrebări legate de aspiraţii, de aşteptările pe care le au de la superiori, despre felul cum au depăşit unele provocări majore în viaţă, de pasiuni, activitatea pe social media etc.
7. Stabiliţi de la început criterii de evaluare a activităţii, atât din punct de vedere cantitativ cât şi calitativ.
8. Aveţi în vedere şi cunoştinţele de operare PC, mai ales dacă nu aveţi personal dedicat pentru recepţie/secretariat.
9. Faceţi-vă bine temele în ceea ce priveşte potenţialul angajat! Cereţi informaţii de la fostele locuri de muncă, eventual cele de unde nu există recomandări! Nu ezitaţi să întrebaţi persoane cunoscute sau să verificaţi conturile de social media, prietenii comuni etc.
10. Apelaţi la o agenţie specializată în recrutarea de personal medical dacă vi se pare că procesul este complicat sau consumă prea mult timp.
Succes!