Cum îmi pot deschide un cabinet stomatologic?
Pentru că știm cât de anevoioasă poate fi deschiderea unui cabinet stomatologic și pentru că ne dorim să fim alături de tine în cele mai importante momente din cariera ta, mai jos găsești toate informațiile necesare acestui demers.
Cine îşi poate deschide un cabinet stomatologic?
Un cabinet stomatologic poate fi înființat doar de către medicul care îşi va desfăşura activitatea în respectiva unitate. Un cabinet dentar nu are personalitate juridică, ci funcţionează ca şi persoană fizică, fiind o formă de exercitare liberă a profesiei medicale.
De asemenea, conform legii, în cadrul unui cabinet stomatologic individual, poți să ai medici salariați sau colaboratori.
De ce acte ai nevoie pentru înfiinţarea unui cabinet stomatologic?
Pentru Colegiul Medicilor din judeţul în care vei deschide cabinetul, trebuie să ai următoarele acte:
Pentru Direcţia de Sănătate Publică, trebuie să ai următoarele acte:
Alegerea spaţiului
Atunci când îți deschizi un cabinet stomatologic poți alege ca spațiul să fie cumpărat sau închiriat, dar cel mai important aspect este poziționarea acestuia. Este recomandat ca locația cabinetului să fie cât mai accesibilă clientului, într-o zonă rezidențială sau pe un bulevard cunoscut, lângă o gură de metrou sau o stație de autobuz. De asemenea, tot pentru a fi cât mai la îndemâna clientului, cabinetul stomatologic dintr-un bloc de locuințe trebuie să fie la parter.
Amenajarea cabinetului stomatologic
Atunci când îți amenajezi cabinetul stomatologic, trebuie să ai în vedere atât condițiile tehnico-medicale, cât și confortul pacienților. Cu siguranță te gândești că aparatura medicală din cabinet este cea mai importantă, dar un alt aspect de luat în seamă este camera de așteptare. Aici trebuie să creezi un mediu cât mai relaxant pentru pacienți, atât prin mobila pe care o alegi, cât și prin facilitățile pe care le oferi (apă/cafea/ wi-fi/ reviste).
Pentru întreg cabinetul stomatologic, când vine vorba de amenajare, mai trebuie să ții cont și de cromatica pereților, iluminarea încăperilor sau modul de aerisire a acestora.
Cum mobilăm cabinetul?
Una dintre cele mai importante piese de mobilier dintr-un cabinet este unitul stomatologic. Atunci când îl achiziționezi, trebuie să ai în vedere următoarele aspecte:
Un alt aspect de luat în seamă este mobila din sala de așteptare. Pe lângă canapea, este recomandat să ai și niște scaune cu mânere, ce le permite persoanelor mai în vârstă să se ridice ușor. De asemenea, plantele pot îmbunătăți aspectul camerei de așteptare, dar și al aerului din încăpere.
De ce echipamente avem nevoie?
Pentru a putea deschide un cabinet stomatologic, trebuie să ții cont de anumite dotări minime ale cabinetului cu echipamente, instrumentar și materiale:
Cum pot ţine contabilitatea unui cabinet dentar?
Atunci când ai propriul tău cabinet stomatologic, este foarte important să știi cum să-ți gestionezi banii. Pentru că știm deja că timpul tău este limitat, este recomandat să ai o firmă de contabilitate care să se ocupe de toate actele, facturile, chitanțele și declarațiile la stat. Astfel, eviți foarte multe erori contabile și câștigi timp.
Cerinţe igienico-sanitare pentru un cabinet dentar
Pentru ca un cabinet de stomatologie să funcționeze conform legii, trebuie să obții autorizație sanitară de funcționare de la autoritățile de sănătate publică județene sau ale municipiului București.
Documentele pe care trebuie să le pregătești pentru a primi autorizația sunt:
De asemenea, pentru a putea să-ți desfășori activitatea în cabinet, acesta trebuie să îndeplinească anumite norme generale igienico - sanitare:
De ce asigurări avem nevoie?
Malpraxisul este o eroare profesională generatoare de pagube pacientului, ce implică răspunderea civilă a medicului stomatolog. De aceea, orice medic stomatolog trebuie să aibă o asigurare de malpraxis.
Ce anume poate fi considerat eroare profesională?
Avantajul unei asigurări de malpraxis: Protecție financiară și profesională în caz de malpraxis.
Economisești în mod organizat sume de bani pentru momentele dificile cauzate de litigiile de malpraxis medical.
Cum ne promovăm cabinetul stomatologic?
De cele mai multe ori, atunci când medicul stomatolog își deschide un cabinet apare problema fluxului de pacienți. De aceea, ar trebui să ai o strategie de promovare bine pusă la punct.
Printre principalele metode de promovare, ar trebui să ai în vedere:
Știm că timpul tău este limitat, de aceea este recomandat să lucrezi cu o agenție de PR pentru realizarea unei strategii de promovare.