VLAD STROESCU, BLOG DE PSIHIATRU

24-01-2017

Blogul pe care îl prezentăm în această ediţie este ceva mai altfel, pentru că www.vladstroescu.ro este despre „psihiatrie şi alte lucruri”.

AUTORUL, DR. VLAD STROESCU, lucrează din 2005 în psihiatrie, iniţial în cadrul unui spital public, iar mai nou în mediul privat. Blogul a fost gândit ca „ un loc în care putem discuta liber și degajat despre psihiatrie și sănătate psihică sau despre orice altceva.” În mod evident, atât personalitatea autorului, interesat de ştiinţele sociale şi umanismul medical, cât şi domeniul psihiatrie se reflectă adânc în stilul scriiturii şi în subiectele propuse. Tematica medicală, fie că vorbim despre anxietate, atac de panică sau psihopatii, este abordată într-o manieră deschisă, cvasiliterară şi se adresează unei categorii mai largi de cititori. Multe subiecte sunt ascunse în relatări de tip poveste sau experienţă personală, ceea ce dă o nuanţă filosofică întregului demers. Nu lipsesc însă nici articole la obiect, despre sistemul medical. Un exemplu ar fi „Abuzul electronic de sănătate” , care prezintă modul în care CNAS influenţează, în mare parte negativ, relaţia pacient-medic psihiatru. Ca trăsătură generală, blogul nu face recomandări de tratamente şi nici nu tratează ştiinţific simptomatologii, ci mai degrabă reflectă experienţe şi opinii.

Dr. Stroescu scrie constant, în medie, 2-3 articole într-o lună, alternând subiectele profesionale cu cele generale. Intră în dialog cu cititorii atunci când apar comentarii. Conform declaraţiilor autorului, blogul este un efort voluntar, neremunerat şi nici nu are în vedere astfel de obiective. Chiar dacă este o activitate de plăcere, presupune şi o componentă de promovare personală, demers care nu ar trebui să lipsească din nicio meserie liberală. Complementar, autorul colaborează cu Viaţa Medicală, precum şi cu Dilema Veche.