Sănătatea întâlnește mobilitatea
17-10-2017Dacă eşti şofer, probabil petreci mult timp în maşină, datorită blocajelor din trafic sau excursiilor în care conduci chiar şi 500 km. Cum te-ai simţi dacă ai ştii că în tot acest timp maşina ta ştie informaţii detaliate despre tine, cum ar fi regularitatea bătăilor inimii sau cantitatea de glucoză din sânge?
Ford şi-a propus să implementeze aceste caracteristici de sănătate şi îngrijire personală în autoturismele și SUV-urile sale, după cum a spus Pim van der Jagt, cercetător la Ford Research and Innovation Center.
„Am văzut că sumele pe care le cheltuie oamenii pentru sănătate şi dispozitive wellness sunt în continuă creştere. Această tendință a motivat Ford să implementeze aceste caracteristici în automobilele sale şi sperăm că oamenii vor fi încântaţi de această idee şi, de ce nu, să obţinem un avantaj pe piaţa auto.”
Monitor cardiac în scaunul șoferului
Ford a dezvoltat un electrocardiograf (ECG) care este integrat în scaunul șoferului. Scaunul de maşină incorporează șase plăci ce au capacitatea de a înregistra semnalele electrice ale inimii. Scaunul de monitorizare a ritmului cardiac de la Ford se comportă ca un ECG tradițional, cu excepția faptului că senzorii sunt plasați pe suprafața scaunului auto în loc să fie atașati direct la șofer. Această tehnologie a fost dezvoltată în colaborare cu Steffen Leonhardt, profesor la Universitatea RWTH din Aachen, Germania.
Van der JAGT își imaginează oameni cu boli de inimă, ce se folosesc acest nou sistem la fiecare călătorie cu maşina, pentru a-şi monitoriza sănătatea inimilor. „Într-adevăr exisă monitoare cardiace ușor de purtat, dar ale căror date trebuie trimise către medic, pentru interpretarea lor. Acest lucru durează, de ce să nu îl faci în timp ce conduci, iar când ajungi la birou, interpretarea analizelor să te aştepte în inbox-ul e-mail-ului.”
În timp ce inginerii de la Ford au dovedit că tehnologia este fezabilă, Van der JAGT spune că există o piață pentru o astfel de facilitate. Ford estimează că o treime dintre clienții săi europeni vor avea 65 de ani sau mai mult până în 2050, iar persoanele în vârstă au destul de des probleme cu inima.
Glucometru cu afişarea datelor în tabloul de bord al maşinii.
Această caracteristică poate fi implementată cu ajutorul dispozitivelor şi aplicaţiilor portabile conectate la mașină prin intermediul Ford Sync, care afişează mai multe informaţii pe ecranul central al maşinii,
„Diabeticii trebuie să fie atenţi la nivelul de glucoză din sânge, care fluctuează după mese și alte activități de zi cu zi. Nivelul scăzut de glucoză poate provoca o criză imediată ce poate duce la leşin şi chiar comă. Cu ajutorul unor senzori conectaţi la un smartphone, diabeticii îşi pot măsura constinuu nivelul de glucoză din sânge. Aceste sisteme pot fi conectate la maşina cu ajutorul Ford Sync, astfel încât, în loc să ridice telefonul pentru a verifica nivelul glicemiei, diabeticii pot vedea toate datele pe ecranul maşinii. Pe lângă faptul că mâinile vor sta tot timpul pe volan, gândiţi-vă la o mamă al cărei copil diabetic pare să fi adormit pe bancheta din spate sau ar putea fi inconștient din cauza unei hipoglicemii.
În viitor, maşinile vor fi conectate permanent la internet, iar conducătorul auto sau pasagerii vor putea comunica cu medicul de familie, de exemplu. Totul în timp real.” - a încheiat Pim van der Jagt.