Premiul Nobel pentru Medicină 2018: un moment important în lupta împotriva cancerului

31-01-2019

Există momente în istoria realizărilor științifice care marchează sfârșitul unei ere și începutul unei noi etape pentru omenire. Încercările de a scăpa oamenii de cancer datează din 1600 î.H., când boala a fost recunoscută pentru prima dată. Însă, ideea utilizării propriului sistem imunitar al pacientului pentru a elimina cancerele agresive este mai recentă. Laureatul premiului Nobel, Paul Ehrlich, a afirmat că sistemul imunitar ar putea controla tumorile cu mai mult de 120 de ani în urmă. De atunci, cercetătorii au încercat să stimuleze sistemul imunitar pentru a distruge cancerele.
2018 a fost un an de referință în medicină-Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie a fost acordat profesorului James P. Allison din Statele Unite și profesorului Tasuku Honjo din Japonia, pentru descoperirile făcute în imunoterapia pentru cancer.

Premiul Nobel pentru Medicină-Un principiu revoluționar în tratarea cancerului.

Prin stimularea capacității sistemului imunitar de a ataca celulele tumorale, câștigătorii premiului Nobel de anul trecut au stabilit un principiu complet nou pentru terapia cancerului.

Cum funcționează această terapie:

James P. Allison a studiat o proteină cunoscută pentru funcţia ei ca „frână” pentru sistemul imunitar. A realizat potenţialul eliberării frânei şi declanşării sistemului imunitar împotriva celulelor tumorii. Apoi, a dezvoltat conceptul pentru o nouă abordare de tratare a pacienţilor.
În paralel, Tasuku Honjo a descoperit o proteină a celulelor imunitare şi după o atentă explorare a funcţiilor, a ajuns la concluzia că şi aceasta operează ca o frână, dar având la bază un alt mecanism. Terapiile bazate pe această descoperire s-au dovedit a fi extrem de eficiente împotriva cancerului.
Momentul decernării: https://www.youtube.com/watch?v=ScuTG1bzSHY
Allison și Honjo au arătat cum pot fi utilizate strategii diferite de inhibare a frânării sistemului imunitar în tratamentul cancerului. Descoperirile celor doi laureați ai Premiului Nobel pentru Medicină constituie un reper în lupta împotriva cancerului.
În vârstă de 70 de ani, James P. Allison este profesor şi preşedinte al departamentului de imunologie şi director executiv al platformei de imunoterapie la M. D. Anderson Cancer Center din Houston, dar şi director al consiliului ştiinţific al Cancer Research Institute din New York. Tasuku Honjo, în vârstă de 76 de ani, este director general adjunct şi profesor la Institutul universitar pentru studii avansate din Kyoto şi profesor la Universitatea din Kyoto.

Privim cu optimism către viitor

Dr. Allison speră că entuziasmul din jurul Premiului Nobel pentru Medicină aduce un plus de optimism pacienților și îi încurajează să participe la studii clinice. Doctorul dă dovadă de un optimism similar atunci când se gândește la viitorii pași care vor fi făcuți în lupta împotriva cancerului, mergând până la a vorbi despre vindecare, un cuvânt controversat printre mulți clinicieni.
De asemenea, 2018 a fost un an plin de descoperiri și premiere în domeniul medical - vaccinuri pentru cancer, primul transplant de față din lume, injecții ce previn migrenele, lentile ce pot măsura valorile glucozei din sânge la diabetici.
Pentru că știm că orice descoperire importantă necesită resurse, noi suntem alături de tine și îți putem oferi suportul necesar în acest proces.