Modificări legislative 2017

26-01-2017

Propria ta afacere îți oferă multe satisfacții, dar, în același timp, vine și cu foarte multe îndatoriri. Una dintre ele este să fii mereu la curent cu tot ce înseamnă modificări legislative, având în vedere că acest aspect poate avea un impact major asupra afacerii tale.

Și, pentru că știm că limbajul financiar- contabil este unul complex și uneori greu de înțeles, iar timpul tău este limitat, mai jos găsești o prezentare succintă a modificărilor legislative pe 2017.

 

 1. Începând cu 1 februarie 2017, firmele care nu au realizat în anul precedent un venit de peste 500.000 euro, devin microîntreprinderi.
 2. Impozitul pe venitul microîntreprinderii este:
 • în cotă de 1% pentru cei care au unul sau mai mulți salariați
 • în cotă de 3% pentru cei fără salariați.
 1. Pentru persoanele fizice ce desfășoară activități independente se păstrează plafonul maxim de 5 x salariul mediu, pentru care se datorează contribuția la asigurări sociale pensii.
 2. Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente sau din drepturi de proprietate intelectuală, datorează contribuția la asigurările de sănătate pentru o bază lunară ce nu poate să fie mai mare de 5 x câștigul salarial mediu brut. Această modificare este foarte importantă deoarece, până anul trecut, contribuția la sănătate nu era plafonată - afectează clienții VIP în general, care au venituri mari.
 3. Pentru veniturile din investiții (dividende, dobânzi, cedarea părților sociale și a acțiunilor etc.) nu se datorează contribuția la sănătate dacă persoana fizică realizează venituri și din:
 • salarii
 • pensii
 • activități independente
 1. Dacă veniturile din investiții sunt singurele venituri ale persoanei fizice, se datorează contribuția individuală la sănătate, însă baza de calcul nu mai este plafonată superior.
 2. Vânzările de active din patrimoniul personal (construcții, terenuri, etc) sunt scutite de impozit, pentru suma maximă de 450.000 RON. Dacă se depășește această valoare, se plătește un impozit în cotă de 3%.
 3. Se elimină o serie de taxe, printre care și cele de înființare firme și PFA-uri de la Registrul Comerțului.
 4. Se modifică plafonul de TVA de la 20% la 19%  (îi afectează pe medicii care fac chirurgie plastică sau dermatologie estetică – care, prin excepție, sunt purtătoare de TVA).

 

Informațiile financiar-contabile au fost oferite de firma de contabilitate și consultanță Contradiction.

Contact:

Adresă: Str. Turturelelor, nr.11 B, bloc A, București

Telefon:  0751 212 571