Inovaţii medicale | Primul pas în crearea de organe transplantabile
25-07-2017Oamenii de știință au creat un hibrid om-porc într-un studiu care urmăreşte perspectiva de a creşte organe umane în interiorul animalelor, pentru utilizarea în transplanturi.
Este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă creează embrioni din combinarea a două specii îndepărtate. Acest prototip, numit himeră - după specia încrucișată din mitologia greacă, a fost văzut ca un prim pas important spre generarea de organe umane de la zero.
Juan Carlos Izpisua Belmonte, cercetător la Institutul Salk pentru Studii Biologice din La Jolla, California, a declarat: „Scopul final este acela de a creşte organe sau țesuturi funcționale și transplantabile. Deşi suntem departe de acest lucru, iată că am făcut un pas important”.
Lucrarea lui Izpisua Belmonte, publicată în revista Cell, descrie modul în care celulele stem umane au fost injectate în embrioni de porc, în stadiu incipient, având ca rezultat mai mult de 2.000 de hibrizi care au fost introduşi în scroafe surogat. Peste 150 de embrioni s-au dezvoltat în hibrizi, cu o contribuție de aproximativ o celulă umană la 10.000 de celule de porc. Embrionii porc-om au fost lăsaţi să se dezvolte până la primul trimestru al sarcinii (28 de zile) înainte de a fi eliminaţi.
„Acest lucru ne-a oferit posibilitatea să înțelegem modul în care celulele umane și de porc se combină, fără a ridica probleme de natură etică cu privire la animalele himerice mature”, a spus Izpisua Belmonte.
Echipa crede că, în viitor, abordarea ar putea deschide calea către incubarea organelor umane, potrivite genetic la un pacient, pentru utilizarea în transplanturi sau pentru testarea unor medicamente mai sigure și mai eficiente.
O provocare pe care echipa de cercetători a întâlnit-o este faptul că sarcina de porc durează aproximativ 112 zile, comparativ cu nouă luni la om, ceea ce înseamnă că celulele embrionare sunt în curs de dezvoltare la rate complet diferite. Aceştia au constatat că celulele stem umane trebuie să fie injectate în stadiul adecvat pentru a supraviețui și deveni o parte a animalului în creștere.
Într-un experiment separat, echipa a creat o serie de hibrizi de șoarece-sobolan şi a arătat că şobolanii îşi pot dezvolta vezica biliară - chiar dacă aceştia şi-au oprit dezvoltarea acestui organ în urmă cu 18 de milioane de ani.
„Acest studiu este un pas important în crearea de organe umane. Codul genetic reține instrucțiunile pentru a transforma celulele în forme care au fost pierdute pe parcursul evoluției, ridicând idea că trăsături vechi ar putea fi deblocate din AND.” – încheie Izpisua Belmonte.