În dialog cu dr. Otilia Ţigănaș

26-10-2016

Un brand foarte cunoscut în mediul online, Otilia Ţigănaş, este medicul aflat zilnic în dialog cu cititorii pe site-ul omonim www.otiliatiganas.ro. Foarte directă şi informală în activitatea de blogger, Otilia Ţigănaş are avantajul unei experienţe de jurnalist, dar şi de scriitor, în urma publicării seriei de povestiri „Femeia cu șapte pălării” şi a volumului de versuri „Poezii vânate de fisc”.

„Totul a pornit de la abilitatea mea de a scrie”, ni s-a destăinuit Otilia Ţigănaș. „Unii o numesc talent. O fi. Dar talentul (ADN!) s-a cuplat cu experienţa în presa scrisă (și nu numai), astfel încât am reușit o formulă personală a mesajului medical adresat novicilor. Informaţie asumată de un specialist (eu), deseori cu trimiteri spre sursa de informare (atunci când nu e din proprie experienţă), dar rostită ca poveste accesibilă oricărui neiniţiat. S-a dovedit o formulă de succes, pentru o nișă neacoperită. Fiindcă doctorii știu meserie, dar în genere sunt lipsiţi de capacitate didactică și literară, jurnaliștii caută știri cu titluri care să vândă sau, dacă sunt chiar binevoitori, nu au informaţii corecte, iar scriitorii de meserie nu fac informări medicale.”

Pentru a ajunge la performanţa de a fi citită de 100 - 200.000 de cititori într-o singură zi (da, aţi citit bine cifrele, reprezintă întreaga populaţie a unui oraş mare), Otilia Ţigănaş alocă blogului două-trei ore de muncă, nu atât redactării textelor, cât mai ales dialogului cu „întrebătorii”. Performanţa se obţine cu hotărâre şi constanţă, dar şi prin identificarea unui echilibru corect între informaţia valoroasă, talent și marketing. „Experienţa scrisului și tenacitatea te învaţă (chiar fără mentori/maeștri) cum se formulează un titlu care atrage trafic. Cum să faci din prima frază o atracţie. Știi deja, exact, că ezitarea inteligentă și profesionistă de medic, cea care-și recunoaște limitele, variaţiunile biologice, pierde. Că promisiunea gen «Să tratăm hernia în zece zile, fără bisturiu» face rating, în timp ce o ipotetică «Tratamentul herniei depinde de caz, de vârstă/sex, complicaţii» e perdantă din start. Și atunci, tocmai fiindcă știi, cheia e la tine. Decizi ce ţintești, până unde, cât te costă ca timp și energie, ce și cât speri să câștigi. Așa se face că am construit în patru ani un blog de succes, adică citit foarte intens”, ne-a mai declarat autoarea.

Dr. Otilia Ţigănaş știe să transmită informaţia medicală într-un limbaj direct şi informal şi astfel să găsească o scurtătură către audienţă. Subiectele alternează domeniul medical cu viaţa socială, economică şi chiar politică, într-un mix care te face să citeşti postările până la capăt. Vă invităm să o descoperiţi, dacă nu o cunoaşteţi deja.