Cum vă puteţi finanţa activitatea medicală prin programul „start-up nation”?

28-06-2017

2017 aduce un ajutor nesperat pentru antreprenorii români, inclusiv cei din domeniul medical. Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a publicat, la începutul lunii iunie, lista codurilor CAEN eligibile în cadrul programului Start-up Nation, prin care firmele nou-înfiinţate pot primi fonduri nerambursabile de la stat de până la 200.000 de lei. Lista conţine şi mai multe coduri aferente serviciilor medicale, de la 8621 - activităţi de asistenţă medicală generală şi 8623 - asistență stomatologică la 8710 - activităţi de îngrijire medicală şi 8720 - activităţi de recuperare psihică. Lista are însă nu mai puţin de 18 pagini şi merită analizată cu atenţie.

Bugetul alocat acestui program este de circa 1,7 miliarde lei, iar schema de ajutor este valabilă până la 31 decembrie 2020. Finanțarea se face din fonduri de la bugetul de stat și din fonduri europene. Alături de încadrarea în lista codurilor CAEN există şi cerinţe legate de anul înfiinţării, statutul de microîntreprindere, participarea ca administrator la o singură firmă, lipsa datoriilor etc.

Suma de circa 44.000 euro va putea fi utilizată pentru echipamente medicale necesare derulării activităţii, cumpărarea unui spaţiu (care nu are destinaţie locativă), mobilier, echipamente IT, alte instalaţii specifice. Sunt eligibile şi activităţi de prezentare/promovare, precum realizarea unei pagini web (în limita a 10.000 lei), cursuri de antreprenoriat (în limita a 3.000 de lei) sau consultanță în vederea realizării proiectului (cel mult 8.000 de lei). Ajutorul financiar nu se acordă pentru echipamente second hand sau leasing.

Depunerea proiectelor se face în perioada 15 iunie–14 iulie, dar poate continua până la epuizarea bugetului alocat. Programul va finanţa implementarea planurilor de afaceri în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute. Beneficiarii acestui program pot accesa un credit-punte de la Banca Transilvania.

Găsiţi mai multe detalii pe
http://www.aippimm.ro.