Cum să le dai o veste neplăcută pacienţilor
25-01-2018Mulți oameni cred că medicii sunt persoane reci și directe. Însă noi știm că, în spatele acestei imagini, medicilor le pasă cu adevărat de pacienți. Și înțelegem că, în timp ce salvați vieți și le oferiți pacienților cel mai bun tratament, uneori veștile neplăcute își fac simțită prezența. Iar una dintre cele mai grele sarcini pe care trebuie să le îndeplinească un medic este aceea de a le oferi pacienților vesti neplăcute.
Pacienții și familiile lor sunt foarte diferiți în fața unui diagnostic grav. Unii sunt pregătiți să facă față rezultatului, în timp ce alții sunt șocați încât nu vor crede ceea ce le spui.
Am pregătit pentru tine câteva sfaturi despre cum poți să le oferi pacienților tăi veștile neplăcute.
Fii empatic
Pacienții tăi au nevoie de empatie în toate circumstanțele, nu doar atunci când se confruntă cu un diagnostic grav. Totuși, ei au nevoie de o doză mai mare de empatie atunci când se confruntă cu situații medicale dificile.
Fii sincer
Deși uneori nu poate fi deloc ușor pentru ei, pacienții merită adevărul complet, indiferent cât de rău este. Dacă starea de sănătate a unui pacient se înrăutățește, spune-i acest lucru.
Fii simplu
Explicarea unui diagnostic sau a rezultatelor testelor poate fi uneori dificilă. Dacă folosești foarte mulți termeni medicali, este posibil ca pacienții tăi să fie confuzi atunci când părăsesc cabinetul tău. Asigură-te că aceștia înțeleg ceea ce le explici. Încearcă să le vorbeşti „pe limba lor” și oferă-le site-uri web de unde pot obţine mai multe informații.
Lasă-i să pună întrebări
...și asigură-te că le răspunzi. Pacienții tăi au nevoie de răspunsuri cu privire la situația lor medicală. Dacă nu pun întrebări din proprie iniţiativă, întreabă-i dacă au nelămuriri şi dacă îi poţi ajuta cu mai multe informaţii.
Ascultă
De multe ori există posibilitatea ca preocuparea unui pacient să nu fie aceeași cu a ta. Un pacient poate fi mai atent la efectele secundare ale tratamentului său decât la afecțiunea medicală în sine. Ascultându-l, vei şti de ce este cel mai îngrijorat și acest lucru trebuie abordat. Dă-i voie să-și exprime emoțiile și ascultă-l.
Nu trivializa
Oamenilor le place să vorbească şi să ofere sfaturi despre cum poţi trece peste o suferinţă. Ei bine, acele cuvinte pot fi ușor de spus atunci când nu ești cel care suferă. Vei găsi pe internet o mulţime de citate şi sfaturi despre cum poţi trata suferința. Nu fi unul dintre ei. Eşti doctor, nu o sursă de citate motivaționale.
Fii susținător
Pacienții trebuie să știe că eşti acolo pentru ei. Ești acolo pentru a le alina suferinţa şi pentru a-i ghida și ajuta în luarea deciziilor. Au încredere în tine și în ceea ce faci.
Ne dorim ca aceste sfaturi să te ajute în comunicarea cu pacienții tăi.
Nu uita, indiferent de cât de neplăcută este o veste, trebuie să le oferi pacienților tăi încredere și nu trebuie să le frângi speranța pe care o au în ei.