Comunicarea medic-pacient (3): Secrete mici, efecte mari!

02-10-2017

Pentru că posturi de televiziune precum ProTV, TVR 1 şi Diva au înregistrat audienţe-record pentru seriale precum Spitalul de Urgenţă, Dr. House şi Anatomia lui Grey, mulţi români ajung să proiecteze un mediu ideal în care medicii sunt o combinaţie genială de experţi în comunicare, psihologie şi sociologie.

Realitatea este puţin diferită, iar sub presiunea timpului, a diagnosticelor complexe, a cozilor de la uşile cabinetelor şi a propriilor probleme, medicii nu reuşesc întotdeauna să comunice cu pacienţii la modul ideal. Ce rămâne totuşi de făcut pentru a îmbunătăţi aceste relaţii, fără a ignora însă realitatea din spitalele româneşti? Iată câteva recomandări simple din partea unor specialişti:

Fiţi prietenoşi şi apropiaţi! Cea mai simplă abordare: zâmbiţi, strângeţi mâna pacientului, spuneţi-i pe nume şi eventual vorbiţi cu el aşezat, pentru a fi la acelaşi nivel! O discuţie relaxată produce întotdeauna rezultate mult mai bune.

Priviţi pacienţii în ochi! Este cea mai simplă abordare pentru o comunicare deschisă, care este posibilă indiferent de timpul disponibil şi de condiţiile de spitalizare. De cele mai multe ori, în discuţia cu pacientul, medicul priveşte ecranul computerului, analizele, foile de observaţie, cititorul de carduri etc., iar pacientul percepe drept neatenție, chiar dacă nu este așa. Nu neglijaţi contactul vizual direct, este teorema de bază în comunicare.

Nu lăsaţi impresia că vă grăbiţi, chiar dacă timpul vă presează întotdeauna! Este greu de aplicat când consultul are alocate doar 20-30 de minute sau când următorul pacient a intrat deja. Încercaţi totuşi să nu vorbiţi cu ochii pe ceas şi cu mâna pe clanța uşii, nefiind contextul potrivit pentru o comunicare de calitate!

Ascultaţi mai mult şi mai atent! Organizaţi mai bine timpul pentru anamneză, momentul potrivit pentru construirea unei relaţii de încredere cu pacientul, nu doar pentru a obţine informaţii despre starea de sănătate a acestuia! Complementar, la finalul oricărei consultații, faceţi o „recapitulare”, pentru a verifica eventualele neînţelegeri sau confuzii! Studiile arată că pacienţii uită imediat 80% din informaţiile medicale primite şi doar jumătate dintre cele reţinute sunt corecte. Dacă au mai şi citit ceva articole online, înţelegerea şi acceptarea realităţii este compromisă.

Succes!