CHATBOȚII, o nouă formă eficientă de aflare a informațiilor medicale
11-08-2017Rolul sistemului medical este de a corespunde nevoilor pacienților din punct de vedere al informației și al conexiunii. Totodată, sănătatea trebuie să se plieze și pe timpul pe care îl au atât medicii, cât și pacienții. Specialiștii străini au creat astfel o serie de aplicații pentru informarea pacienților cu diverse probleme medicale.
Aplicațiile nu sunt încă disponibile în România, dar au început să fie tot mai populare, în special în America. Ele au fost create din dorința medicilor de a oferi pacienților acces la cât mai multe informații legate de boala pe care o au. Practic, pe lângă diagnosticarea pacienților, efectuarea procedurilor chirurgicale și oferirea rețetelor, medicii își doresc ca pacienții lor să aibă acces la toate informațiile și să primească toate răspunsurile la întrebările pe care le au, chiar și după ce ajung acasă după discuția pe care au avut-o cu medicul.
Chatboții pentru sănătate au fost creați totodată pentru a veni în ajutorul pacienților care după ce primesc un diagnostic caută tot felul de informații pe internet care nu sunt de cele mai multe ori conforme cu realitatea. Chatboții pot fi disponibili non-stop pentru a oferi pacienților asistență medicală oricând aceștia au nevoie. Chatboții conțin informații din manuale întregi, informații utile pentru pacienții cu diverse probleme de sănătate sau pentru cei care vor să afle mai multe despre ramurile sănătății.
Beneficiile unei aplicații de mesagerie
Un chatbot facilitează accesul pacienților la informații medicale. Spre deosebire de o conversație telefonică cu medicul, acest tip de aplicație este mai avantajoasă deoarece pacientul poate primi printr-un mesaj imagini, link-uri, pdf-uri sau video-uri legate de problema medicală pe care o are.
Specialiștii au descoperit faptul că în majoritatea cazurilor, o aplicație de mesagerie este mai bună: este mai consistentă din punct de vedere al informațiilor, informațiile sunt mai precise, iar un chabot nu uită niciodată o informație.
Mai mult decât atât, un chatbot eficient ar putea aduce valoare unui diagnostic.
Nevoia unei aplicații de mesagerie pentru bolnavii de cancer
Jonno Boyer-Dry a fost diagnosticat cu boala Hodgkin în 2014, la vârsta de 28 de ani. După multe încercări și căutări de informații, Jonno a găsit o organizație a persoanelor care s-au vindecat de boala pe care o avea și el. Jonno a găsit un mentor care a trecut prin toate etapele tratamentului și l-a ajutat să depășească la rândul său momentele dificile.
De atunci, Jonno și soția sa Allison s-au întâlnit cu mai mulți pacienți cu cancer și cu familiile lor și majoritatea au spus același lucru: În momentul în care primesc diagnosticul, este dificil să găsească resurse și informații de calitate.
Deși aceste resurse există, pacienții diagnosticați nu știu unde să le caute și le este foarte greu să se documenteze în acele momente în care emoțiile și panica îi copleșesc. Găsirea unui oncolog bun, de exemplu, este un proces îndelungat și dificil.
Jonno a decis astfel să creeze CancerChatbot pentru a capta conversații intime și importante între pacienți. În acest mod, CancerChatbot a reușit să devină cel mai bun prieten al pacientului diagnosticat cu cancer, deoarece îl informează și îl ajută să se îndrepte spre direcția potrivită.
De puțin timp, Jonno a vrut să aibă un design nou pentru Chatbotul său și a cerut ajutorul companiei de IT, Master of Code Global care va investi în noua aplicație pentru ca aceasta să devină user friendly, scopul fiind de a ajuta tot mai mulți oameni să lupte împotriva cancerului.
Tot mai mulți chatboți în domeniul sănătății
Vela, de exemplu, este un chatbot din domeniul sănătății care dă un raspuns util în funcție de propoziția introdusă de utilizator și de probabilitate. Aplicația folosește un clasificator de rețele neuronale artificiale pentru a genera un răspuns.
Pe măsură ce sistemul generează răspunsuri, confirmarea informațiilor sau infirmarea ajută chatbotul să-și îmbunătățească datele.