Ce își doresc pacienții de la doctorii lor?

27-03-2018

Relația medic-pacient este mult mai mult decât diagnosticarea și tratarea afecțiunilor medicale. Într-adevăr, aceste procese fac parte din ea, dar atunci când se stabilește o legătură mai profundă, relația îi poate oferi pacientului liniște și siguranță. În mod ideal, medicul și pacientul devin o echipă care lucrează împreună pentru a se asigura că cel din urmă se bucură de sănătate.

Te-ai întrebat vreodată cum se formează aceste relații și de ce pacienții te-au ales pe tine și nu un alt doctor? Institutul de Cercetare PwC a efectuat un sondaj pentru a afla ce își doresc oamenii atunci când aleg un medic.

 

Transparență

Nu este deloc surprinzător că pacienții vor să știe adevărul de la medicii lor. Ei înțeleg că medicii sunt oameni și nu au toate răspunsurile imediat, ceea ce este în regulă. Oamenii vor să știe tot ce știe doctorul și ce suspectează, chiar și atunci când diagnosticul nu este tocmai plăcut.

Ascultare activă

Înainte ca un pacient să aibă încredere că medicul său îi poate oferi toate informațiile de care are nevoie, trebuie să se simtă auzit. Acest lucru înseamnă că medicul ar trebui să nu întrerupă, să păstreze contactul vizual și să pună întrebări, pentru a-l face pe pacient să se simtă înțeles. Acest lucru este valabil atât pentru consultațiile din cabinet, cât și pentru cele efectuate prin telemedicină.

Încredere

Încrederea este câștigată atunci când medicul pune pe primul loc sănătatea pacientului. Aceasta înseamnă protejarea datelor personale ale pacientului, respectarea standardelor de îngrijire și respectarea tuturor promisiunilor.

Parteneriat

Pacientul își dorește să se implice în procesul de diagnostic și tratament și vrea ca fiecare decizie să fie luată împreună cu el. Își dorește să înțeleagă toate procedurile care i se vor aplica, toate opțiunile de tratament pe care le are și vrea să i se aducă la cunoștință avantajele și dezavantajele acestora. În cele din urmă, împreună cu medicul, pacientul va putea alege ce este mai bine pentru el.

Serviciul Clienți

Cu siguranță primul contact cu pacienții începe la telefon, sau odată cu vizita la cabinet. Aceștia își doresc să fie întâmpinați cu prietenie, răbdare, flexibilitate și respect. Nu vor tolera medici sau angajați morocănoși, apeluri la care nu se răspunde, așteptări inexplicabile sau alte practici deranjante.

Comunicare

Afecțiunile medicale pot fi complicate. Pacienții îngrijoraţi de starea lor de sănătate sau cei bolnavi nu reușesc întotdeauna să înțeleagă ceea ce le spui. De aceea comunicarea empatică este esențială la fiecare consultație. O bună comunicare înseamnă să vorbești „pe limba pacientului” și să te asiguri că a înțeles ceea ce i-ai spus. De asemenea, oamenii apreciază reminderele cu privire la programări sau notificările atunci când este necesar un examen anual, de exemplu.

Timp

Chiar dacă înțeleg că timpul medicului este limitat și prețios, pacienții vor ca vizita în cabinetul medical să nu se termine subit. Aceștia vor să fie ascultați și înţeleşi, actul medical să se desfășoare în conformitate cu protocolul de lucru și vor să ştie că li se va răspunde la toate întrebările pe care le au.

Empatie

Cea mai bună relație între medic și pacient este atunci când acesta din urmă se simte înțeles. Abilitatea de a exprima empatia și îngrijorarea este la fel de importantă că abilitatea de a oferi un diagnostic corect.

 

Este important ca pacienții și medicii să știe că relația medic-pacient este primordială în furnizarea de servicii medicale. Iar atunci când pacienții și medicii împărtășesc aceleași perspective, calitatea actului medical nu poate fi decât la un nivel ridicat.

 

Și pentru că știm că în relația medic-pacient confortul din sala de așteptare este important, iar atmosfera din cabinet trebuie să fie cat mai relaxanta, astfel încât teama să nu își facă simțită prezența, am pregătit pentru tine credite pentru amenajarea cabinetului, prin care poți primi până la 210.000 eur, echivalentul în lei, pentru o perioadă de până la 15 ani.

Dacă îți dorești ca pacientul tău să se simtă ca acasă atunci când vine la consult și vrei mai multe informații despre creditele pentru amenajarea cabinetului, completează formularul online şi vei fi contactat de către un specialist Divizia pentru Medici.