Care este cea mai simplă metodă pentru programare a pacienţilor?

10-05-2017

Față de generațiile anterioare, pacienții moderni au așteptări diferite atunci când fac o vizită la medic. Obişnuiţi cu mediul digital, ei vor o altă experienţă, din perspectiva medicală, dar mai ales „logistică”. Spre exemplu, respectarea orarului de programare şi informarea asupra unor eventuale modificări sunt unele dintre aspectele importante în relaţia cu această categorie de pacienţi.

Dacă aveţi un cabinet mic sau chiar dacă lucrați în mediul public, cea mai simplă rezolvare este să folosiţi o aplicaţie de Agenda/Calendar, precum Gmail Calendar sau Outlook Calendar, pentru a face programările zilnice. Astfel, nu doar că veți avea o imagine completă asupra activității următoarelor zile, dar veţi putea evita suprapunerile şi puteți notifica pacienţii asupra unor modificări. Evident, apar numeroase necunoscute pe parcursul zilei (urgențe, cazuri complicate care necesită o examinare îndelungată etc.), dar, chiar şi aşa, probabilitatea încadrării în timp creşte.

Un alt avantaj este că puteţi partaja această agendă cu pacienţii, într-un mod foarte simplu. Toţi pacienţii tineri au e-mail şi îl citesc de mai multe ori pe zi. Adăugaţi adresa de e-mail, iar pacientul va primi o notificare cu informaţii legate de programare, cerinţe. Poate că este nevoie să aducă anumite documente medicale, să aibă părul spălat pentru efectuarea unui EEG, să nu mănânce etc. Veţi evita astfel unele confuzii, iar consultul va fi mai eficient. Dacă veţi introduce în avans zilele de gardă, zilele postgardă, zile libere etc., programările vor fi mult mai simplu de făcut, iar datele există într-un cont unic, accesibil atât pe computerul de la spital/cabinet, cât şi de acasă sau pe telefonul mobil. Mai mult, dacă programările sunt făcute de secretară sau asistentă, aceasta poate avea acces la agendă şi va şti exact orele disponibile, fără apeluri şi întrebări suplimentare, sau chiar dacă nu sunteţi disponibil. Complementar, aveţi posibilitatea să clasificaţi programările pe coduri de culori, pentru a vedea mai bine gradul de încărcare a unei zile. Pe o programare se pot adăuga documente scanate, imagini, fişiere multimedia etc. Cele mai performante aplicaţii de Agenda sunt de la Gmail.com (Google) şi Outlook.com (Microsoft). Puteţi folosi adresa de e-mail personală sau puteți defini una nouă, exclusiv pentru programări. Succes!