Când dr. Watson îl surclasează pe Sherlock…

26-10-2016

La începutul anului trecut, un pacient al Institutului de Știinţe Medicale al Universităţii din Tokio a fost diagnosticat cu leucemie mieloidă acută. Tratamentul, bazat pe chimio-terapie, a dat rezultate, dar ulterior medicii japonezi au observat că recuperarea prin terapia de postremisie este prea lentă, ceea ce a ridicat semne de întrebare asupra justeţii diagnosticului iniţial.

PENTRU A-L VERIFICA, specialiștii niponi au apelat la serviciile lui Watson, un sistem de inteligenţă artificială capabil să analizeze milioane de date medicale și să stabilească corelaţii între cazuri similare. Prin compararea datelor genetice ale pacientului japonez cu cele existente în propria bază de date, supercomputerul creat de IBM a detectat peste 1.000 de mutaţii în ADN-ul acestuia, făcând diferenţa între cele relevante din punctul de vedere al diagnosticului și caracteristicile ereditare care nu aveau legătură cu afecţiunea. Pe baza rezultatelor furnizate, medicii japonezi au putut diagnostica pacientul cu o formă rară de leucemie cauzată de sindromul mielodisplazic.

Watson a livrat acest rezultat în doar 10 minute. Medicilor le-ar fi fost necesare două săptămâni.

Inteligenţa artificială dezvoltată de IBM (botezată după primul președinte al companiei - Thomas J. Watson Jr.) a ieșit la rampă în urmă cu cinci ani. Mașina, care ocupa o cameră întreagă și necesita sisteme complicate de răcire, a devenit celebră după ce a câștigat concursul ”Jeopardy!” difuzat de televiziunea americană. Spre deosebire de realizările anterioare ale IBM (cum este Deep Blue, prima „mașină” care a reușit să câștige în faţa unui campion mondial la șah, Garri Kasparov, în 1997), Watson a fost conceput să înţeleagă din start întrebările adresate în limbaje naturale fără ajutorul programatorilor și a furniza rapid răspunsuri bazate pe analiza volumelor mari de date structurate și – mai ales! – a celor nestructurate, pe care supercomputerul le poate procesa mai repede decât mintea umană. La toate aceste „talente native” au fost adăugate mecanisme avansate de învăţare automată, care permit inteligenţei artificiale să se dezvolte continuu, în funcţie de noile informaţii la care are acces.

La câteva săptămâni după victorie, oficialii companiei IBM au decis că menirea lui Watson nu era cea de vedetă TV, ci de… diagnostician şi au decis că, pentru început, trebuie să-și demonstreze supercapacităţile în domeniul oncologiei.

Pentru a face trecerea de la pregătirea de jucător la cea de asistent al medicilor oncologi, echipei de la IBM i-au trebuit câţiva ani, perioadă în care l-a învăţat pe Watson limbajul de specialitate, i-a creat baze de date (fișa medicală a unui pacient poate ajunge până la 400 GB de informaţii, iar dacă se adaugă și datele genetice, la 6 TB!), l-a pus să proceseze informaţie nestructurată (sistemul citește 40 de milioane de documente în 15 secunde) și l-a verificat permanent prin teste practice, corectându-i răspunsurile cu ajutorul specialiștilor în tratamentul cancerului. Compania a încheiat parteneriate cu mai multe instituţii medicale din Statele Unite ale Americii, care au contribuit la îmbunătăţirea abilităţii supercomputerului de a face recomandări utile practicienilor oncologi.

În decursul anilor, Watson a „slăbit” - a ajuns de 16 ori mai mic decât versiunea din 2011 - și a devenit de 240 de ori mai rapid. Mai mult, odată cu dezvoltarea serviciilor cloud, Watson a devenit omniprezent, competenţele specialiștilor în tratamentul cancerului putând fi accesate prin internet oricând și oriunde în lume. Au fost lansate deja și două produse comerciale (Interactive Care Insights for Oncology și WellPoint Interactive Care Guide and Interactive Care Reviewer), prin intermediul cărora medicii își pot verifica diagnosticele și pot beneficia de recomandările de tratament făcute de Watson.

Anul acesta, Watson a început să-și extindă abilităţile și în domeniul imagisticii medicale, al diabetologiei, cardiologiei și neuropatologiei, prin intermediul parteneriatelor încheiate de IBM. De exemplu, se discută deja despre un sistem de screening și depistare timpurie a deteriorării capacităţilor cognitive prin intermediul aplicaţiilor mobile.

Watson este o platformă de inteligenţă artificială deschisă către companiile, institutele și cercetătorii independenţi care doresc să contribuie cu aplicaţii proprii la extinderea acesteia. La momentul actual, ecosistemul conţine peste 7.000 de aplicaţii, însă specialiștii consideră că acesta este numai începutul, posibilităţile de dezvoltare fiind nelimitate. Sau, cum spun americanii, “The sky’s the limit”...