5 tehnici pentru a creşte satisfacţia pacienţilor tăi

19-06-2017

Atunci când intră într-un cabinet medical, pacientul îşi doreşte, pe lângă găsirea unei soluţii de tratament pentru problema medicală pe care o întâmpină, să simtă că medicul este acolo să îl asculte, să vorbească pe limba lui şi să îl liniştească. Să fii medic este o meserie nobilă iar gradul de satisfacere a pacienților trebuie să fie direct proporţională cu calitatea serviciilor pe care le oferi.

Am pregătit pentru tine 5 tehnici simple prin care poţi creşte satisfacţia pacienţilor tăi.

Oferă informații ușor de înţeles

Uneori medicii oferă prea multe informații, dintr-o dată, lăsând pacientul să se întrebe „Ce a vrut, de fapt, să spună medicul?”.

Atunci când îi oferi informații importante unui pacient identifică cele mai importante puncte ale discuţiei şi pune accent doar pe acestea. Furnizarea de bucăți mici de informații concrete îl poate ajuta pe acesta să înţeleagă mai bine ceea ce îi comunici.

Iată două strategii simple de prin care poţi să comunici mai uşor cu pacienţii tăi:

  • Foloseşte un limbaj direct și specific. De exemplu: „Faceți o programare pentru două săptămâni” este mai ușor de reținut decât o sugestie generală, cum ar fi, „Să mai veniţi la o consultaţie…”;
  • Oferă instrucțiuni bazate pe eveniment şi locaţie. De exemplu: „Luaţi antibioticele înainte de micul dejun şi cină” este mai eficient decât „Luaţi antibiotice de două ori pe zi”.

Arată-i pacientului că îl asculți.

Când un pacient îţi împărtăşeşte percepţiile asupra bolii, sentimentele sau aşteptările sale concentrează-ţi atenţia doar pe el. Unui pacient nu îi va lua mai mult de 90 de secunde să îţi spună ce are de spus, dar faptul că se simte ascultat contează pentru el.

Implică pacientul în procesul de luare a deciziilor

Iată câteva tehnici care te vor ajuta să comunici eficient cu pacienţii tăi:

  • Oferă-i pacientului puterea de a alegere. De exemplu: „Există o mulțime de opțiuni de tratament pentru durerea cu care te confrunţi. Îţi recomand (îi oferi opțiunile relevante și argumente pro / contra pentru fiecare). Care dintre aceste opțiuni credeți că ar putea funcționa cel mai bine pentru dumneavoastră?”.
  • Justifică cu argumente alegerea ta. De exemplu: „Eu nu sunt 100 % convins că „X” provoacă durerea dumneavoastră, deoarece (argumentează). Într-adevăr, simptomele pe care mi le-aţi descris sunt prezente la „Y”, însă aș dori să mai facem niște teste pentru a obține un diagnostic corect. Ce părere aveți?”.

Creează-i pacientului un mediu plăcut

Un mediu plăcut în care se desfășoară consultația îi poate oferi satisfacţie pacientului tău. Lucrurile mici pot face o diferență mare. Asigură-te că:

  • Faci cunoștință cu pacientul - Acest lucru te va diferenția de alte practici și va crea o atmosferă primitoare. Când te prezinți, nu uita să faci referire la titlul pe care îl ai, numele și prenumele, iar în interacțiunea cu pacientul folosește tot timpul pronumele de politețe, de ex: Domnule Popescu…;
  • Recunoaşte timpul de așteptare a unui pacient – Atunci când o consultație durează mai mult decât de obicei, spune-i următorului pacient că înţelegi faptul că a avut de aşteptat și că de obicei o consultație nu durează atât de mult. Astfel pacientul se va simţi respectat şi înţeles;
  • Folosește umorul – Atunci când este cazul foloseşte-te de umor în interacţiunea cu pacientul. Acesta ajută la stabilirea unei relații interpersonale puternice, facilitează învățarea, și eliberează stresul și furia.

Fii empatic

Atunci când pacienții îţi oferă indicii cu privire la modul în care aceştia se simt, încerca să le oferi un răspuns empatic. De exemplu: În cazul în care un pacient spune, „Durerea mea de mijloc mă afectează atât de mult încât uneori nu mă pot mişca” nu îi oferi un răspuns de genul „Bine, ia medicamentul ăsta și o să te faci bine”. Un răspuns empatic ar fi: „Într-adevăr durerea de spate îți poate  bloca mijlocul, dar putem rezolva această problemă”. Astfel pacientul se va simţi înţeles şi va înţelege că eşti acolo să îl asculţi şi îţi doreşti să îl ajuţi.

Foloseşte aceste tehnici simple în interacţiunile zilnice din cabinet şi le vei oferi pacienţilor tăi o experiență mai bună.