5 noutăţi din lumea medicală pe care le aşteptăm în 2018
01-02-2018Tehnologia medicală continuă să avanseze într-un ritm accelerat, iar descoperirile din ani trecuţi au deschis drumul către noi progrese medicale pe care le aşteptăm în anul 2018.
Drone ce distribuie medicamente şi consumabile medicale în zonele izolate
Dronele sunt din ce în ce mai prezente. Dacă în trecut au fost folosite pentru cartografiere sau pentru fotografi şi filmări, în prezent, dronele îţi livrează cumpărăturile on-line direct la uşă.
Cei de la WeRobotics, un ONG internațional care promovează utilizarea dronelor pentru binele social în întreaga lume, s-au gândit să folosească dronele pentru livrarea medicamentelor şi consumabilelor medicale în zonele izolate, cum ar fi pădurea amazoniană.
La Expoziţia de echipamente medicale ce a avut loc în noiembrie 2017 în San Diego, SUA, WeRobotics au prezentat şi soluția lor, care include o husă specială pentru medicamente, testele de diagnosticare, kituri de colectare a sângelui și alte consumabile.
(https://www.youtube.com/watch?v=f-QrqZHoxAM)
Pancreas artificial pentru diabetici
Anul trecut, cercetătorii şi producătorii de echipamente medicale au început să fie folosite primele pancrease artificiale pentru a-i ajuta pe diabetici în reglarea nivelului de insulină.
Dacă până la sfârşitul anului trecut, acestea nu erau distribuite pe scară largă, ne aşteptăm ca în 2018, pancreasul artificial să fie folosit cu succes în Europa şi, de ce nu, în România.
(https://www.youtube.com/watch?v=_J47aqiTrtc)
Noi tratamente pentru apneea de somn
Apnee de somn este o tulburare de respiraţie ce poate avea un impact grav asupra sănătății datorită lipsei de oxigen, unul dintre efectele bolii. Tratamentele comune pentru această afecţiune medicală includ medicamente, dispozitive de presiune pozitivă pe căile respiratorii sau intervenţia chirurgicală.
Recent, o metodă minim invazivă a fost aprobată de FDA, SUA.
Remede, este un dispozitiv implantat care tratează apneea de somn centrală prin activarea unui nerv care trimite semnale de la diafragmă pentru a stimula respirația.
În urma studiilor efectuate cu succes, Remede ar putea fi un tratament pe care îl vom vedea mai des în 2018.
Următoarea generaţie de vaccinuri
Dezvoltarea de vaccinuri pentru bolile emergente este costisitoare și consumatoare de timp. Cercetătorii medicali folosesc ultimele descoperiri pentru a dezvolta noi modalități de fabricare şi îmbunătăţire a vaccinurilor.
Ştiind că printre cele mai dificile provocări cu care se confruntă sunt timpul (pentru dezvoltarea unui vaccin fiind nevoie de cel puţin 10 ani) şi distribuţia, producătorii de vaccinuri investighează modalități mai rapide de fabricare a vaccinurilor pentru a le face mai ușor disponibile şi metode noi de transportare în zonele greu accesibile.
În 2017, Sergio Canavero, un neurochirurg din Italia, a anunţat că va efectua primul transplant de cap. Până în prezent, nu a existat nici un succes în experimentele pe animale.
Procedura va dura 36 de ore şi va permite capului reatașat la un corp nou, cu toate capetele nervoase şi vasele sanguine reintegrate, iar măduva spinării va fi lipită cu un adeziv special bio-compatibil.
Dr. Canavero spune că tehnologia necesară acestei intervenţii chirurgicale este disponibilă și estimează că va avea succes în proporţie de 90%. Va fi posibil acest lucru în 2018? Rămâne de văzut.