5 măsuri utile pentru creşterea nivelului de securitate personală şi a cabinetului în spaţiul virtual

26-01-2018
  1. Folosiţi doar aplicaţii licenţiate! Astfel vă protejaţi atât față de amenzile usturătoare din partea autorităţilor (Business Software Alliance şi Poliţia Română au început controalele pentru identificarea aplicaţiilor piratate), cât şi de unele riscuri de securitate. Aplicaţiile nelicenţiate/piratate nu beneficiază de actualizările producătorilor şi, prin urmare, sunt vulnerabile în fața hackerilor. Practic, rămân unele portiţe deschise, prin care aceștia vă pot provoca pagube în calculatorul personal sau chiar în întreaga reţea.
  2. Vaccinaţi-vă tehnologic! O soluţie antivirus este esenţială pentru asigurarea unei securităţi de bază. Atenţie şi la acest capitol, soluţiile de securitate au devenit mult mai complexe! Nu mai există doar antivirus, ci suite extinse, care includ mai multe niveluri de protecţie, inclusiv pentru navigarea pe internet, anti-ransomware etc. Există şi soluţii gratuite, dar nu la fel de performante. Cele de top sunt întotdeauna actualizate şi au servicii prompte de suport. Nu se ştie niciodată când este nevoie.
  3. Nu deschideți niciodată fişierele ataşate unui e-mail cu expeditor necunoscut! Doar după ce ați identificat expeditorul şi sunteți 100% convinși că este o corespondență legitimă, puteți deschide liniștiți fişierele ataşate sau accesa linkurile din mesaj. Aceste două căi sunt principalele surse de risc şi de intrare a viruşilor. Unele mesaje sunt chiar foarte credibile, dar la orice bănuială verificaţi adresa reală... puteţi avea surpriza ca în spatele unui nume obişnuit (Ioana Popescu) să fie o adresă de genul ...@76jdd2ir2embyv47.onion
  4. Folosiţi parole cât mai complexe! Parolele au rolul de a vă proteja conţinutul, indiferent dacă vorbim de telefon mobil, PC, conturi de e-mail şi Internet Banking sau doar de nişte fişiere într-un folder. Cu cât sunt mai lungi şi mai complexe cu atât sunt mai greu de spart. Regula este simplă: litere mari, litere mici, câteva cifre şi simboluri. Fără nume, dată de naştere, 1234 etc.
  5. Paza bună trece primejdia rea! Tehnologia este bună, dar nu suficientă. În 80-90% dintre cazuri, atacurile cibernetice exploatează slăbiciunea umană. Sunt studii care arată că 8 din 10 persoane, dacă ar găsi pe stradă un memory stick, l-ar introduce în calculator. Este cea mai bună soluţie să vă umpleți de malware, adică aplicaţii malefice care pot spiona, pot fura datele personale, parolele etc. Prin urmare, atenție!