Fonduri Europene pentru Servicii și Cabinete Medicale

Te gândești tot mai des să îți faci propriul cabinet medical? Sau vrei să te extinzi cu cele mai moderne echipamente? De-acum totul este mai ușor, datorită fondurilor europene.
Fondurile europene sunt oferite de Uniunea Europeană pentru finanţarea unor proiecte care să faciliteze dezvoltarea economică şi socială a statelor membre ale Uniunii, inclusiv pentru dezvoltarea României. Pentru perioada 2014 – 2020, României i-au fost alocate 42.000.000.000 EUR, fonduri pe care le poți accesa și tu.

Cum accesezi fondurile europene?

 • Îţi scrii proiectul, nu în Word, ci pe cereri de finanţare care au un format specific;
 • Depui cererea de finanţare şi alte documente care să ateste că eşti eligibil;
 • Aştepţi ca proiectul tău să fie evaluat;
 • Primeşti un răspuns. Dacă ai câştigat finanţarea pentru proiectul tău, semnezi un contract de finanţare şi începi implementarea proiectului.

Prin PNDR - submăsura 6.4 (Programul Național de Dezvoltare Rurală), poți obține până la 90% finanțare nerambursabilă, maxim 200.000 EUR, dacă investiția este în zona rurală.
Pentru a fi eligibil trebuie să fii încadrat în categoria IMM-urilor non-agricole și să ai sediul social și/sau punctele de lucru în mediul rural.

 • Microîntreprindere - maxim 9 salariați și o cifră de afaceri netă de până la 2.000.000 EUR (echivalentul în lei).
 • Întreprindere mică - 10-49 salariați și o cifră de afaceri netă de până la 10.000.000 EUR (echivalentul în lei).

Cu fondurile primite poți să îți construiești, extinzi sau modernizezi cabinetului tău medical sau să achiziționezi echipamente noi, software, licențe sau drepturi de autor.
Prin acest program se urmărește stimularea serviciilor medicale și creșterea gradului de atractivitate al zonelor rurale, reducând astfel tendința rezidenților de a migra spre mediul urban.

Prin POR – submăsura 2.2 (Programul Operațional Regional), poți obține până la 70% finanțare, între 200.000 EUR și 1.000.000 EUR, dacă investiția este în zona rurală sau urbană (fără Delta Dunării și București – Ilfov).

Pentru a fi eligibil trebuie să încadrezi în categoria IMM-urilor non-agricole din mediul rural sau urban.

 • Microîntreprindere - maxim 9 salariați și o cifră de afaceri netă de până la 2.000.000 EUR (echivalentul în lei) și sediul social și/sau punctele de lucru în mediul urban (inclusiv sate aparținătoare de orașe);
 • Întreprindere mică - 10-49 salariați și o cifră de afaceri netă de până la 10.000.000 EUR (echivalentul în lei) și sediul social și/sau punctele de lucru în mediul urban (inclusiv sate aparținătoare de orașe);
 • Întreprindere mijlocie - 50-249 salariați și o cifră de afaceri netă de până la 50.000.000 EUR (echivalentul în lei) și sediul social și/sau punctul de lucru în mediul rural.

Cu fondurile primite poți să îți construiești, extinzi sau modernizezi cabinetului tău medical, inclusiv racordarea la utilitățile generale aferente (alimentarea cu apă, gaze naturale, canalizare, energie electrică), să achiziționezi echipamente noi, software, licențe, drepturi de autor, mobilier sau autovehicule pentru transport. De asemenea poți să folosești fondurile primite pentru certificarea produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice, sistemelor de management al calității, mediului sau sănătății sau pentru internaționalizarea serviciilor tale prin participarea la târguri și expoziții internaționale sau misiuni comerciale.

Prin POC (Programul Operațional Competitivitate), poți obține finanțare nerambursabilă între 1.000.000 EUR și 20.000.000 EUR, pentru cercetare, dezvoltare și inovare, astfel:

 • 1.000.000 EUR – 5.000.000 EUR în Municipiul București;
 • 1.000.000 EUR – 15.000.000 EUR în regiunea Vest și județul Ilfov;
 • 1.000.000 EUR – 20.000.000 EUR în celelalte regiuni ale României.
 • În cadrul acestui program poți să folosești fondurile obținute pentru:
 • Achiziționarea de teren;
 • Construirea, modernizarea sau extinderea clădirilor destinate unor laboratoare pentru cercetare și dezvoltare;
 • Achiziţionarea de instalații, utilaje, echipamente noi, mobilier sau autovehicule de transport pentru cercetare și dezvoltare;
 • Achiziționarea de software, licențe, drepturi de autor pentru cercetare și dezvoltare.

Acest program are ca scop finanțarea investițiilor pentru departamentele de cercetare-dezvoltare și inovare ale microîntreprinderilor, inclusiv din domeniul medical.

Pentru demararea proiectului îți oferim:

 • Scrisoarea de confort – solicitată de Autoritatea de Management pentru a dovedi capacitatea ta financiară și sursa de cofinanțare a proiectului;
 • Scrisoarea de garanție bancară – pe care o depui pentru a putea beneficia de avans, în vederea demarării investiției.

Pentru implementarea proiectului, îți oferim și cele mai avantajoase soluții de creditare:

 • Credit punte – asigură posibilitatea demarării și implementării investiției, până la momentul încasării sumelor nerambursabile;
 • Credit pentru investiții – asigură contribuția ta la proiect;
 • Credit pe termen scurt – asigură finanțarea TVA.

Un consultant Banca Transilvania îți va oferi sprijin în finanțarea proiectului din fonduri europene și împreună veți explora posibilitatea obținerii unui credit pentru cofinanțarea proiectului. Te va ajuta, de asemenea, cu informații despre procedurile de achiziție din cadrul proiectului și despre pregătirea documentației de plată, pentru a elimina riscul apariției unor evenimente ce pot compromite succesul proiectului tău.

Pentru informații suplimentare, Banca Transilvania îți pune la dispoziție o echipa dedicată proiectelor de finanțare europeană: ProgrameEuropene@btrl.ro.